søndag den 12. januar 2014

vinter og hænder

I de sidste par måneder har jeg fået flere opkald hver uge fra personer som fryser om hænderne. Årsagen til at de ringer til mig, er at de på HMI databasen kan se at jeg forhandler varmehjælpemidler. Der spørges selvfølgelig til priser og funktion.

At fryse om hænderne er et almindeligt problem for de fleste mennesker, men har man en sygdom eller været udsat for en skade på hænderne, er kuldeoverfølsomhed ekstrem mere vanskelig at tackle. Det påvirker hverdagen og bevirker f.eks. at man ikke kan købe ind, hente posten i postkassen, lufte hunden, sætte sig i en kold bil og køre på arbejde, cykle og meget mere.
De personer som henvender sig til mig, har for de flestes tilfælde en varig lidelse - eks. Raynaud (hvide fingre), skleodermi, gigt i forskellige former, nerveskader efter uheld og kredsløbsforstyrrelser af forskellig årsag. Nogle af diagnoserne bevirker også at man indendørs har svært ved at klare hverdagsaktiviteter.
Er det kun et spørgsmål om at få varme i hænder/fingre igen når man kommer ind eller for at få gang i hænderne, kan man benytte paraffin bad, eller endnu lettere: varmehandsker som hurtigt kan varmes i mikroovn - eks. Julie-P varmehandske ( http://www.kcpedersen.dk/product.asp?product=1258 ).
Men er det for, at man kan opholde sig i længere tid udenfor, er det vigtigt at man finder handsker som er medicinsk godkendt, og som kan holde varmen i længere tid. Desuden er det vigtigt at finde handsker som passer på den/de funktioner man ønsker at kunne gøre med handskerne på. Eks. skal de være vandtætte, skal de være forstærket i grebet så man kan holde fast i værktøj m.m.
At det er medicinsk godkendt betyder at produkterne opfylder EUs krav til medicinske produkter, og det betyder for varmehjælpemidlerne at de ikke må kommer over 43° for at være sikker på at personen ikke bliver forbrændt (der skal bl.a. være en sikring som forhindre varme over 43°).
Se mere om varmehjælpemidler på http://www.kcpedersen.dk/group.asp?group=316 hvor du vil finde både hjælpemidler til voksne og børn.

Det er forskelligt hvordan kommunerne tackler en ansøgning. Men umiddelbart vil jeg skønne at ca. 90% af mine kunder får dem bevilget af kommunen (det fulde beløb).
For at kunne ansøge og håbe på at man kommer i betragtning kræves det, at en læge har stillet en varig diagnose og at der er et reelt behov i forhold til at kunne klare hverdagens aktiviteter.

2 kommentarer:

  1. Kuldeoverfølsomhed tror jeg er et problem, som vi terapeuter overser eller ikke finder vigtige i vores behandling af patienter, da det er svært at gøre noget ved - altså udover kompenserende tiltag, som du beskriver. Men som du også skriver, så giver det store problemer for patienterne i ADL.

    Ingela Carlson et al fra Malmø Universitetshospital har undersøgt problemet via en kvalitativ undersøgelse, som beskriver disse problemer rigtig godt. Artiklen hedder "Hand-injured Patients' Experiences of Cold Sensitivity and the Consequences and Adaptation for Daily Life: A Qualitative Study" og kan findes i Journal of Hand Therapy, Januar-marts, 2010, side 53-61.

    Du kender sikkert artiklen, men måske andre kunne have glæde af at læse den :-)

    SvarSlet
  2. Jeg kender til Ingela Carlsons arbejde, men har desværre ikke læst artiklen. Har du den liggende, så må du gerne sende den til mig. Jeg ved hun har arbejdet med emnet i mange år.

    SvarSlet